In het bosrijke zuidwesten van Drenthe

Je bereikt het kleinschalige Kampeerterrein De Blauwe Haan via een avontuurlijk zandpad wat tussen de hoge bomen door kronkelt. Plots zie je de camping liggen, temidden van het natuurgebied Ooster- en Westerzand.

De omgeving van de camping nodigt uit om te fietsen, wandelen, nordic walking, mountainbiken en paardrijden. Tijdens een fietstocht kun je een bezoekje brengen aan de Uffelter schaapskooi of de hunebedden. 

De authentieke dorpen Uffelte, Diever, Dwingeloo, Havelte, Ruinen en De Wijk zijn zeker het bezoeken waard. Hier worden o.a. boerenmarkten en braderieën georganiseerd. Ook telt de gemeente vele kunstateliers en galeries. De steden Meppel, Steenwijk en Hoogeveen liggen 20 minuten rijden van de camping. Hier worden sfeervolle festivals georganiseerd, zoals ‘Donderdag Meppeldag en de Vestingfeesten in Steenwijk.

ooster-en-westerzand-foto-karla-leeftink-het-drentse-landschap_2166391506

Het Ooster-, Westerzand

Het Ooster-, Westerzand is een heidegebied op de stuwwal Havelterberg.

De Havelterberg bestaat voor een groot deel uit kalkrijke rode keileem, die verantwoordelijk is voor de floristische en vegetatiekundige verscheidenheid van het gebied. Deze keileem vormt een slecht doorlatende laag waardoor zelfs boven op de berg natte condities bestaan, waarin dopheidevegetaties voorkomen.

Natte en droge heiden en heischrale graslanden in afwisseling met vennen en stuifzanden vormen de belangrijke bestanddelen van deze (half)natuurlijke variatie. In de vennen zijn verschillende stadia van verlanding aanwezig. Ook verschillen de vennen in voedselrijkdom. Rond de essen komen plaatselijk soortenrijke eikenberkenbossen voor.

In de stuifzandgebieden die vrijwel volledig zijn bebost zijn plaatselijk nog kleinschalige stuifzanden aanwezig met karakteristieke soortenarme buntgrasvegetaties.

Brandeveen

Verborgen Ven

Op een kwartier wandelen v.a. de camping vindt u midden in het bos een prachtig ven, Brandeveen.

Het Brandeveen is in 1919 door Natuurmonumenten aangekocht en is daarmee haar oudste terrein in Drenthe. Het Brandeveen is ontstaan door het afgraven van turf. Nadat de turf was afgevoerd, bleef het water liggen en ontstond zo het prachtige ven.

Om bij het ven te komen, moet u goed zoeken. Het ven ligt namelijk diep verscholen in het bos. Bij de camping zullen wij u goed uitleggen hoe u bij het ven komt.

Nog meer te zien en te ontdekken!