nl

In het bosrijke zuidwesten van Drenthe

U bereikt het kleinschalige Kampeerterrein De Blauwe Haan via een avontuurlijk zandpad wat tussen de hoge bomen door kronkelt. Plots ziet u de camping liggen, temidden van het natuurgebied Ooster- en Westerzand.

De omgeving van de camping nodigt uit om te fietsen, wandelen, nordic walking, mountainbiken en paardrijden. Tijdens een fietstocht kunt u een bezoekje brengen aan de Uffelter schaapskooi of de hunebedden. Op een kwartier wandelen v.a. de camping vindt u midden in het bos een prachtig ven, Brandeveen.

De authentieke dorpen Uffelte, Diever, Dwingeloo, Havelte, Ruinen en De Wijk zijn zeker het bezoeken waard. Hier worden o.a. boeren markten en braderiën georganiseerd. Ook telt de gemeente vele kunstateliers en galeries. De steden Meppel, Steenwijk en Hoogeveen liggen 20 minuten rijden van de camping. Hier worden sfeervolle festivals georganiseerd, zoals 'Donderdag Meppeldag.

Het Ooster-, Westerzand, puur natuur

Het Ooster-, Westerzand is een heidegebied op de stuwwal Havelterberg. De Havelterberg bestaat voor een groot deel uit kalkrijke rode keileem, die verantwoordelijk is voor de floristische en vegetatiekundige verscheidenheid van het gebied. Deze keileem vormt een slecht doorlatende laag waardoor zelfs boven op de berg natte condities bestaan, waarin dopheidevegetaties voorkomen. Natte en droge heiden en heischrale graslanden in afwisseling met vennen en stuifzanden vormen de belangrijke bestanddelen van deze (half)natuurlijke variatie. In de vennen zijn verschillende stadia van verlanding aanwezig. Ook verschillen de vennen in voedselrijkdom. Rond de essen komen plaatselijk soortenrijke eikenberkenbossen voor. In de stuifzandgebieden die vrijwel volledig zijn bebost zijn plaatselijk nog kleinschalige stuifzanden aanwezig met karakteristieke soortenarme buntgrasvegetaties.